Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici Privatnosti.

Sedam razloga zbog kojih volimo ajvar

Kao namaz na komadu hleba, kao meze, prilog ili sastojak dobrog jela – ajvar je osvojio svet. Znamo da ga je dovoljno probati samo jednom da bi postao nezamenljiv dodatak u svakoj kuhinji. Ovde vas podsećamo za što volimo ajvar, onaj originalni, pravljen samo od paprike, isto koliko i pinđure,ljutenice, one sa patlidžanom, belim lukom, u svim varijantama i tokom cele godine.

 

1. Neodoljiv i jedinstven ukus

Na prvom mestu ajvar volimo zbog njegovog neodoljivog prepoznatljivog ukusa i arome koji su ga svrstali u omiljena jela regiona i proslavili širom sveta. Njegova bogata slatka blago dimljena aroma, koja potiče od najbolje pečene crvene paprika, naglašena je tek daškom sirćeta, dobrim uljem i solju.Gusta i nežna, gotovo vazdušasta tekstura, predivna crvena boja protkanazlatnim tonovima i fenomenalan miris čine ajvar pravim gurmanskim zalogajem zasva čula.

 

2. Ceo obrok za 5 minuta

Nekada stvarno nemamo vremena da spremamo obrok za koji jepotrebno više od pet minuta, a nekada nam baš i nije do toga. Šta god da je slučaj, teglica ajvara spasava stvar za brz obrok, i to u mnogo kombinacija.Kriška hleba sa ajvarom uz čašu jogurta, brza kajgana sa ajvarom, ajvar uzkomad sira, tost sa avokadom i ajvarom samo su neki od predloga za dobrobalansiran obrok gotov očas posla.

 

3. Zgodan za nošenje u svakoj prilici

Zahvaljujući svojoj gustoj teksturi ajvar se neće tako lakoprosipati i razmazivati i idealno se pakuje u korpu za piknik, posudu za ručakili sendvič u hodu.

 

4. Prijatelj dijete

Ovo je dobra vest, ajvar vas neće ugojiti. 100 grama ajvaraima samo 138 kalorija ili oko 7 kalorija po kašičici. Uz to, njegova puna,bogata aroma doprineće ukusu jela tako da čak i ako pazite na kalorije sigurno nećete biti uskraćeni za gastronomske ukuse.

 

5. 100% prirodan i dobar za zdravlje

Bez aditiva, dodatih šećera i konzervanasa, ajvar jezdraviji i potpuno prirodan izbor. Dug proces pripreme na niskoj temperaturiosim toga što naglašava ukuse, čuva i dobar deo hranljivih sastojaka paprikekoja je odličan izvor gvožđa i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrživitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan nivo vitaminaE. Poznato je i da paradajz, koga ima u pinđuru i ljutenici, tek kuvanjem razvija supstancu likopen koju organizam lako apsorbuje, pa tako dobijate isjajan izvor moćnog antioksidanta.

 

6. 100% vegan

 

I ne samo vegan, ajvar ne sadrži gluten i možete ga iznetina sto potpuno sigurni da će u njemu svako moći da uživa.

 

7. Ajvar je unikatan poklon

Napravljen po posebnom receptu koji se godinama čuva,Bakina Tajna ajvar je jedinstven poklon kojim se, pored ukusa, daruje svapažnja i ljubav koja se generacijama slivala u pripremu ovog delikatesa.Posebno mu se obraduju prijatelji iz inostranstva, jer osim bogatog gastrouživanja on pruža i zalogaj tople priče o tradiciji koja se čuva vekovima.