Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici Privatnosti.

Osem zanimivosti o papriki

Kako je bila odkrita, kako je dobila ime, ali je zelenjava in kdo lahko poje pekočo papriko,a ne čuti pekočega občutka? Vse, česar niste vedeli o papriki, vam bomo razkrili v naslednjih osem zanimivih dejstvih.

 

1. Ena najstarejših kultur na svetu

Semena pekoče paprike, starejša od 6000 let, pa tudi sledovi paprike na različnih prazgodovinskih kuhinjskih pripomočkih v Srednji in Južni Ameriki, zlasti Peruju, pričajo, da je paprika ena prvih poljščin, ki jih je človek gojil in uporabljal v jedeh.

Po odkritju Amerike so papriko v Evropo v 16. in 17. stoletju prinesle portugalske in španske ladje, v naše kraje pa je prišla po trgovskih poteh prek Turčije.

 

2. Ime je dobila po pomoti

Kot pravi zgodba, se Kolumb ni zmotil le glede najdene celine, ko je tamkajšnje prebivalce imenoval Indijanci, ampak je tudi za papriko zmotno mislil, da je plod črnega popra (angleško pepper). Res pa je Kolumb prvi naletel na suho pekočo papriko in jo prinesel v Evropo, kjer so bili vsi mnenja, da je rastlina pekočega okusa zato, ker je neka vrsta popra. Tako je vse do danes paprika ohranila ime po popru.

 

 

3. Paprika jesadje

Paprika pravzaprav sodi med sadje, saj njen sadež zraste iz rastline, ki cveti, in vsebuje semena. Če vam ob tem pridejo na misel še druge užitne rastline, kirastejo na enak način, in se sprašujete, ali so tudi one sadje, imate prav, med drugim enako velja tudi za paradižnik, kumare in bučke.

 

4. Zakaj pekoče paprike niso povsod enako pekoče

Vsi ljubitelji pekoče paprike vemo, da je prvi grižljaj najblažji, ko se bližamo peclju, papostaja paprika vedno bolj pekoča. To je zato, ker je v tem delu paprike največkapsaicina, ki daje tisti znani občutek ognja v ustih. Kapsaicina je največ vtankih prekatnih stenah, ki povezujejo telo sadeža s semeni, zato bodo paprike manj pekoče, če te dele previdno odstranite.

 

Če pa seslučajno zgodi, da je pekoči občutek premočan, takoj popijte kozarec hladnega mleka. Mleko vsebuje kazein, ki vpliva na kapsaicin in omili njegov učinek.

 

5. Paprika nadan za zdravje in linijo

Že ena rdeča paprika zadovolji več kot 100 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in do 300 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina A,s katerim bo vaš vid ostrejši, dobili pa boste tudi vitamin K1,vitamin E, folno kislino, kalij in železo.
Povrh tega pa je paprika nizkokalorična in bogata z vodo ter je prava varuhinjavitke linije. To velja tudi za naš ajvar, ki vsebuje le 7 kalorij na čajnožličko.

6. Za okus paprike sta zaslužna vitamin C in beta karoten

Razlika v okusu paprike je odvisna od barve, najslajše so rdeče, in sicer zaradi visoke koncentracije vitamina C in betakarotena, ki je zaslužen za rdečo barvo.Paprika med dozorevanjem spremeni barvo iz zelene v rumeno in v živo rdečo terje na vrhu živil, bogatih z vitaminom C, saj ga vsebuje celo dva- doštirikrat več kot na primer pomaranča.7. Paprika je postala pekoča v samoobrambi

Domneva se, daje kapsaicin v pekoči papriki nastal kot obrambni mehanizem rastline za preprečevanje razvoja glivic in mikrobnih okužb, ki jih prenašajo žuželke. Takoje bilo ugotovljeno, da na območjih, kjer je naravno več žuželk, rastejo bolj pekoče paprike.

 

8. Kdo lahkopoje pekočo papriko, a ne čuti pekočega občutka?

Kapsaicin,glavni krivec za pekoč občutek v ustih, ko ugriznemo v pekočo papriko, učinkuje le na sesalce. Ptice, na primer, tega pekočega okusa sploh ne občutijo in imajo zato pomembno vlogo pri širjenju divjih vrst paprike z raznašanjem njihovih semen.